تری گلیسیرید (TGs)چیست؟کلسترولHDL خوب وبدLDLچیست؟

 تری گلیسیرید چیست؟

تری گلیسرید(TGs) نوعی چربی است ،زمان خوردن غذا ، بدن  میزان کالری اضافی را، به تری گلیسرید تبدیل می کند. تری گلیسرید در سلولهای چربی  ذخیره می شوند. برای انرژی میان وعده ای، هورمون ها تری گلیسرید آزاد می کنند. اگر بیشتر از میزان کالری که می سوزانید، غذا بخورید نشانه  تری گلیسرید تان بالا است .

 تری گلیسرید نرمال

تری گلیسیرید نرمال:  کمتر از ١۵٠ میلی گرم در دسی لیتر و یا کمتر از ١.٧ میلی مول در لیتر
تری گلیسیرید در مرز:  ١۵٠ تا ١٩٩ میلی گرم در دسی لیتر و یا ١.٨ تا ٢٠٢ میلی مول در لیتر
تری گلیسیرید بالا: ٢٠٠ تا ۴٩٩ میلی گرم در دسی لیتر و یا ٢.٣ تا ۵.۶ میلی مول در لیتر
تری گلیسیرید خیلی بالا:  ۵٠٠ میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر و یا ۵.٧ میلی مول در لیتر یا بالاتر

تفاوت بین تری گلیسرید و کلسترول چیست؟

دو نوع چربی متفاوت در خون هستند. تری گلیسرید ها، کالری استفاده نشده را برای بازگرداندن انرژی به شما ذخیره می کنند و کلسترول، برای ساختن سلولها و هورمونهای خاص ، در بدن فعالیت می کنند. این دو چربی در خون حل نمی شوند و به کمک پروتئین ها در کل بدن شناور هستند و منتقل می شوند.

تری گلیسیرید بالا معمولا در اضافه وزنهای زیاد و شرایط متابولیسمی خاص بروز می کند و در این وضعیت خطر حمله مغزی و قلبی، به طور کلی بالا است. مجموعه ای از شرایط خاص، شامل چربی دور شکم، فشار خون بالا، تری گلیسرید بالا، قند خون بالا و میزان نامناسب کلسترول، سندروم متابولیسمی را ایجاد می کند.

بعضی اوقات تری گلیسرید بالا نشانه ای از دیابت نوع دوم، میزان پایین یکی از هورمون های تیروئید، بیماریهای کبدی و یا کلیوی و یا بیماریهای خاص  است، که در آن بدن شما نمی تواند چربی را به انرژی تبدیل کند. حتی تری گلیسرید بالا می تواند ناشی از مصرف داروهایی مانند بلوک کننده های بتا ، قرص های ضد بارداری، داروهای ادرارآور، استروئیدها و یا داروهای ضد سرطان سینه باشد.

بهترین روش ها برای پایین آوردن تری گلیسیرید

کاهش وزن. اگر اضافه وزن دارید ، کم کردن ٢/۵ تا ۵ کیلوگرم می تواند به پایین آمدن تری گلیسرید کمک کند . بر روی انرژی بیشتر و سلامتی پس از کاهش وزن خود تمرکز کنید .

شکر و غذاهای فرآوری شده نخورید. کربوهیدراتهای ساده مانند شکر و غذاهایی که با آرد سفید درست می شوند، تری گلیسرید را بالا می برند .

 از منابع کلسترول مانند گوشتهای با چربی اشباع شده ، زرده تخم مرغ و تمام محصولات لبنی دوری کنید.

چربیهای سالمترمثل : روغنهای گیاهی غیر اشباع مانند روغن زیتون، بادام زمینی و کانولا استفاده کنید. به جای گوشت قرمز از ماهی سرشار از امگا ٣ و ماهی های مثل سلمون و ماکارل استفاده کنید .

حذف چربیهای ترانس: چربیهای ترانس در غذاهای سرخ کردنی و برخی محصولات کارخانه ای مانند شیرینیهای آماده، کراکرها و کیک ها یافت می شود .

نوشیدن الکل را محدود کنید. الکل حاوی قند و کالری بسیار بالایی است که باعث بالا رفتن تری گلیسرید می شود. حتی میزان کمی الکل هم می تواند تری گلیسرید را بالا ببرد.

به طور مرتب ورزش کنید. حداقل روزی ٣٠ دقیقه فعالیت جسمانی داشته باشید. ورزش منظم کلسترول خوب را بالا نگاه می دارد و کلسترول بد را پایین می آورد. پیاده روی ، شنا و یا ورزش های گروهی بسیار مفید است. اگر ٣٠ دقیقه زمان ندارید، ده دقیقه از پله بالا و پایین بروید، هنگام تماشای تلویزیون حرکت شنا و دراز و نشست انجام دهید .

داروهای مناسب کاهش تری گلیسرید:

نیاسین: نیاسین یا اسید نیکوتینک کلسترول بد را کاهش می دهد، پزشک ممکن است یک مکمل هم همراه نیاسین بدهد، نیاسپان. این دارو را حتما با مجوز پزشک تهیه کنید،زیرا تداخل آن با سایر داروها و مصرف بیش از حد آن عوارض جانبی خطرناکی دارد.

فیبریتس: داروهایی مانند فنوفیبریت، جمفیبروزیل نیز در کاهش تری گلیسرید تاثیر زیادی دارند.

استاتین ها: اگر کلسترول خوب شما پایین و کلسترول بد خونتان بالا باشد، پزشک شما ممکن است، ترکیبی از دارهای استاتین و نیاسن و یا فیبریتسها را تجویز کند.

مکمل های امگا ٣ : اسیدهای چرب امگا ٣ می توانند در پایین آوردن تری گلیسرید، موثر باشند. شما می توانید آنها را از داروخانه و یا با تجویز پزشک تهیه کنید . اگر خودتان دارو را تهیه می کنید و داروی کاهش دهنده تری گلیسرید دیگری مانند استاتینها مصرف می کنید، حتماً با پزشک معالج خود مشورت کنید. مصرف امگا ٣ می تواند سایر داروها را تحت تاثیر قرار دهد.

 پنج ماده غذایی را در کاهش کلسترول موثرند:

ماهی قزل آلا: ماهی قزل آلا، تن و ماهی روغن که دارای امگا ۳ هستند به کاهش تری گلیسرید کمک می‌کنند

 روغن زیتون: کره گیاهی، روغن حیوانی، خرما و روغن نارگیل موجب بالارفتن میزان تری گلیسرید می‌شود اما روغن زیتون و روغن گردو باعث کاهش تری گلیسرید می‌شوند.

 انگور: خوردن آب نبات و بقیه غذاهای شیرین میزان تری گلیسرید را افزایش می‌دهد اما خوردن انگور با شیرینی طبیعی به دلیل وجود ماده آنتوسیانین‌ به کاهش تری گلیسرید کمک می‌کند. همچنین زغال اخته نیز حاوی این ترکیب است.

لوبیا: غذاهایی با فیبر بالا از جمله لوبیا و حبوباتی مانند نخود فرنگی و عدس با کند کردن گوارش موجب جذب مواد مغذی غذا و کاهش تری گلیسرید می‌شوند.

اسفناج: اسفناج حاوی آلفا لیپوئیک است که تا ۶۰ درصد تری گلیسرید را کاهش می‌دهد و سایر سبزیجات مانند کلم بروکلی، نخود فرنگی و برخی از میوه‌ها از جمله گوجه فرنگی، پرتقال، گریپ فروت، لیمو و لیموترش نیز حاوی آلفالیپوئیک هستند.

افزایش وزن و افزایش دور کمر نیز می تواند با افزایش مقادیر تری گلیسیرید همراه باشد.

مقادیر بالای تری گلیسیرید می تواند خطر بروز حمله و سکته قلبی را نسبت به افراد دارای مقادیر طبیعی آن تا ۴ برابر افزایش دهد.

دیابت نوع ۲

مقادیر بالای تری گلیسیرید یکی از علایم ابتلا به مقاومت به انسولین است. بدین معنا که بدن شما نمی تواند از انسولین استفاده کند ( هورمونی که قند خون را کنترل می کند). هنگامی که انسولین نتواند عملکرد خود را انجام دهد، گلوگز وارد سلول ها نمی شود. به همین دلیل مقادیر قند خون افزایش می یابد و در نهایت موجب بروز دیابت نوع ۲ می شود.

ابتلا به دیابت، خطر بروز بیماری ها و حمله های قلبی را افزایش می دهد که با مقادیر تری گلیسیرید بالا ارتباط دارد. دیابت های درمان نشده یکی از معضل های اصلی سلامتی است. برای کنترل این عارضه، شما باید هر چه که می خورید را پایش کنید، قند خون تان را کنترل کنید، ورزش کنید، اضافه وزنتان را کم کنید و دارو بخورید. ولی، متأسفانه ما اغلب مورد آخر یعنی دارو درمانی را بیشتر می پسندیم.

اختلالات کبدی و پانکراس

اگر مقادیر تری گلیسیریدتان خیلی بالاست(بالای ۵۰۰ میلی گرم در لیتر) احتمال التهاب پانکراس و بیماری های کبدی دورازانتظارنیست.

التهاب پانکراس ( پانکراتیت) می تواند موجب آسیب زودگذر بافتی شود و با علایمی از قبیل درد شدید شکمی همراه است.

تفاوت تری گلیسیرید خون با کلسترول چیست؟

 تری گلیسرید منبع انرژی است در حالی که کلسترول ماده مومی شکل و بی بویی است که یا در مواد غذائی موجود است و یا توسط خود کبد ساخته می شود. کلسترول بخش مهمی‌ از سلول های عصبی و دیواره سلول ها را تشکیل می دهد. همچنین هم کلسترول و هم تری گلیسرید نقش بسزایی در گوارش و تولید بعضی‌ هورمون ها دارد. کلسترول نمی تواند با خون مخلوط شود و یا در خون حل شود. کبد آنها را با پروتئین بسته بندی می‌کند که به آنها لیپو پروتئین گفته می شود . سپس لیپوپروتئین تری گلیسرید و کلسترول را به نقاط مختلف بدن حمل می‌کند.تری گلیسرید یکی‌ از فاکتورهای مهم در بروز بیماری های قلبی است.
میزان کلسترول،HDL ( یا کلسترول خوب)، LDL (کلسترول بد) نیز آزمایش می شود. پس از خوردن مواد غذائی، میزان تری گلیسرید معمولاً بالاست. به همین دلیل و برای اینکه آزمایش تری گلیسرید دقیق تری داشته باشید، به شما گفته می شود که به مدت ۱۲ ساعت پیش از آزمایش نخورید و نیاشامید. علاوه بر رژیم و الکل که ذکر شد، عادت ماهیانه، ساعت روز و ورزش اخیر بر میزان تری گلیسرید مؤثر است.

چه عواملی موجب افزایش تری گلیسیرید خون می گردند؟

– چاقی

– کم کاری تیروئید

– بیماری کلیه و کبد

– افزایش مصرف کالری

– نوشیدن مشروبات الکلی

– دیابت کنترل نشده

داروهایی که موجب افزایش تری گلیسرید خون می شوند، عبارتند از:

– تاموکسیفن (داروی درمان کننده سرطان)
– استروئید
– بتابلوکرها
– دیورتیک ها
– استروژن
– ضد بارداری

در بسیاری از موارد دیده شده است که افزایش تری گلیسیرید خون، ارثی می باشد.

علائم افزایش تری گلیسیرید خون چیست؟

غالبا بدون علامت می باشد. اما اگر شما از نظر ژنتیکی دچار افزایش تری گلیسیرید خون باشید، زیر پوست تان، رسوب چربی به شکل لکه های زرد رنگی دیده می شود. این لکه های زرد به نام xanthomas خوانده می شود.

چگونه تری گلیسرید خون را پایین بیاوریم؟

مهم ترین منبع تری گلیسیرید خون، چربی های موجود در غذا می باشد. بعد از خوردن غذا، کبد فرایند تولید آنها را فراهم می کند. مقدار کمی تری گلیسیرید در خون افراد سالم وجود دارد. اما اگر کالری زیادی مصرف کنید ( از منابع کربوهیدرات، چربی و یا پروتئین)، بدن کالری اضافی را به صورت تری گلیسیرید ذخیره می کند.

این تری گلیسیرید ذخیره شده، همان چربی های بدن می باشد. بنابراین افراد چاق، دارای تری گلیسیرید زیادی است. افزایش تری گلیسیرید خون، غالبا در اثر چاقی ، نوشیدن مشروبات الکلی و یا دیابت بوجود می آید.

رژیم غذایی صحیح، به کاهش تری گلیسیرید خون کمک می کند:

۱- چربی های اشباع را نخورید، مثل غذاهای سرخ کردنی، شیرینی ها ، چربی گوشت، کره، مارگارین و روغن نباتی جامد.
۲- از لبنیات کم چرب استفاده کنید.
۳- چربی های گوشت را جدا کنید.

۴- شکر، مواد غذایی شیرین و غذاهایی که از آرد سفید تهیه می شوند (مثل شیرینی ها و نان لواش) را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
۵- غذای خود را با روغن کانولا، زیتون و یا ذرت بپزید.
۶- مطمئن باشید که در غذاهای فرآوری شده، هیچ گونه چربی اشباعی وجود ندارد.

۷- غذاهای فیبردار را زیاد مصرف کنید، مثل نان سبوس دار، حبوبات، جو، سبزی ها و میوه ها.
۸- نوشیدنی های شیرین را مصرف نکنید، مثل انواع نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا و آب میوه های صنعتی.
۹- مشروبات الکلی را مصرف نکنید.

۱۰- پُرخوری نکنید. به یاد داشته باشید که مصرف زیاد کالری، موجب افزایش تری گلیسیرید خون می شود.          ۱۱-اگر چاق هستید، وزن خود را کم کنید.
۱۲- ورزش و فعالیت بدنی روزانه را از یاد نبرید. حداقل روزی ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.

۱۳- سیگار نکشید.
۱۴- کلسترول را کمتر مصرف کنید. غذاهای دارای کلسترول شامل: زرده تخم مرغ، لبنیات و منابع چربی های اشباع است.
۱۵- غذاهای دارای چربی امگا ۳ (مانند انواع ماهی و گردو) را زیاد مصرف کنید. پزشک ممکن است برای شما مکمل روغن ماهی و یا DHA را تجویز کند.

DHA ، یک نوع اسید چرب امگا ۳ می باشد. DHA اسید چرب مهم در اسپرم، فسفولیپید مغز و شبکیه چشم می باشد. مصرف DHA با کاهش مقدار تری گلیسیرید خون، خطر بیماری قلبی را کم می کند. مقدار کم DHA، موجب بروز بیماری آلزایمر و سرطان می شود.

***

تیروئید-درآزمایش خوننرمال چقدر؟

در آزمایش تیروئید چه مواردی اندازه گیری می شوند؟

معمولاً تست TSH اصلی ترین و مهم ترین ارزیابی است، ولی به همراه آن ممکن است کل T3 و T4 (مقادیر متصل به پروتئین + مقادیر آزاد) و نیز T3 و T4 آزاد (FT3 و FT4) مورد بررسی قرار گیرند. مقادیر رفرانس در زیر آورده شده اند:

TSH = 0/4 – ۴/۵ mu/L

T3 = 87- 180 ng/dl

T4 = 5/6 – ۱۳/۷ mcg/dl

FT3= 230 – ۴۲۰ Pg /dl

FT4 = 0/8 – ۱/۵ ng/dl

نشانه های معمول هیپوتیروئیدیسم (کم کاری تیروئید):Hypothyroidism

اِدِم، فراموشی، اضافه وزن، خستگی، حساسیت به سرما، موی خشک و شکننده، یبوست، انقباض عضلانی، افسردگی، گواتر(بزرگی تیروئید)، پریود نامنظم با مقدار زیاد

نشانه های معمول هیپرتیروئیدیسیم (پُرکاری تیروئید):Hyperthyroidism

کاهش وزن سریع، افزایش اشتها، فشار خون بالا، تعریق، ضعف عضلانی، عدم تحمل گرما، انقباضات روده ای مکرر، لرزش، نامنظم بودن پریود، التهاب و ورم بافت اطراف چشم و گواتر (بزرگی تیروئید)

***

 HDL ( کلسترول خوب)/ LDL (کلسترول بد)

مقادیر مرجع چربی خون نرمال

انجمن ملی لیپید و برنامه آموزش ملی کلسترول (NCEP) دستورالعمل های زیر را برای چربی (کلسترول کل، تری گلیسیرید، کلسترول HDL، کلسترول LDL و کلسترول غیر HDL) در

افراد بالای ۱۸ سال :

چربی خون(کلسترول کل)

مطلوب: کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر

متوسط : ۲۰۰-۲۳۹ میلی گرم در دسی لیتر

بالا: بیشتر یا مساوی با ۲۴۰ میلی گرم / دسی لیتر

چربی خون(تری گلیسیرید)

طبیعی: کمتر از۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر

مرز : ۱۵۰-۱۹۹ میلی گرم در دسی لیتر

بالا : ۲۰۰-۴۹۹ میلی گرم در دسی لیتر

بسیار بالا: ۵۰۰ میلی گرم / دسی لیتر

چربی خون (HDL)کلسترول خوب

مردان : بیشتر یا مساوی با ۴۰ میلی گرم / دسی لیتر

زنان: بیشتر یا مساوی با ۵۰ میلی گرم / دسی لیتر

چربی خون ( LDL)کلسترول بد

مطلوب: <۱۰۰ میلی گرم / دسی لیتر

بالاتر از مطلوب: ۱۰۰-۱۲۹ میلی گرم / دسی لیتر

مرز بالا: ۱۳۰-۱۵۹ میلی گرم / دسی لیتر

بالا: ۱۶۰-۱۸۹ میلی گرم در دسی لیتر

خیلی زیاد: بیشتر یا مشاوی با ۱۹۰ میلی گرم / دسی لیتر

چربی خون نرمال در کودکان ۲ تا ۱۷ سال

 در کودکان ۲ تا ۱۷ سال به صورت زیر تعیین کرده اند:

کلسترول کل

قابل قبول: کمتر از ۱۷۰ میلی گرم / دسی لیتر

مرز بالا: ۱۷۰ تا ۱۹۹ میلی گرم / دسی لیتر

بالا:بیشتر و یا مساوی با ۲۰۰ میلی گرم / دسی لیتر

تری گلیسیرید۲-۹ سال:

قابل قبول: <۷۵ میلی گرم / دسی لیتر

مرز بالا: ۷۵-۹۹ میلی گرم / دسی لیتر

بالا:> یا = ۱۰۰ میلی گرم / دسی لیتر

 تری گلیسیرید۱۰ تا ۱۷ سال:

قابل قبول: <۹۰ میلی گرم / دسی لیتر

مرز بالا: ۹۰-۱۲۹ میلی گرم / دسی لیتر

بالا:> یا = ۱۳۰ میلی گرم / دسی لیتر

HDL(کلسترول خوب)

HDL پایین: <۴۰ میلی گرم / دسی لیتر

مرز کم: ۴۰-۴۵ میلی گرم / دسی لیتر

قابل قبول: > ۴۵ میلی گرم / دسی لیتر

 LDL

طبیعی: کمتر از۱۱۰ میلی گرم / دسی لیتر

مرز بالا : ۱۱۰-۱۲۹ میلی گرم / دسی لیتر

بالا: ۱۳۰ میلی گرم / دسی لیتر

< یعنی کمتراز

> یعنی بیشتراز

مقدار HDL در خانم ها باید بالاتر از ۴۰ و در آقایان بالاتر از ۵۰ باشه

***

مردان با سنین ۳۵ سال به بالا و زنان با سنین ۴۵ سال به بالا می بایست متناوبا سطوح کلسترول خونشان را ارزیابی نمایند اینکه دقیقا هر چند وقت یکبار باید کلسترول خونتان را اندازه گیری کنید بستگی به میزان کلسترول خون و میزان ریسک فاکتورها ی موثر در ابتلاء به بیماری قلبی در شما دارد،

میزان سطوح مطلوب و نامطلوب کلسترول خون چقدر است؟

دکترفرشچی، متخصص تغذیه وفوق تخصص دیابت :سطح مطلوب کلسترول تام خون معادل با مقادیر کمتر از ۲۰۰ میلی گرم/ دسی لیتر می باشد

و سطح حاشیه ای و در مرز خطر برای کلسترول خون معادل بامقادیر بین ۲۰۰ تا ۲۳۹ میلی گرم/ دسی لیتر می باشد

و سطح خطرناک کلسترول خون معادل با مقادیر ۲۴۰ میلیگرم/دسی لیتر و بیشتر می باشد.

اگر سطح کلسترول خون شما کمتر  از ۲۰۰ میلی گرم/دسی لیتر است خطر حمله قلبی برای شما بسیار کم است مگر اینکه سایر ریسک فاکتورهای مرتبط با حمله قلبی را داشته باشید.

– اگر مقدار کلسترول خون شما در مرز خطر قرار دارد:

یعنی اگر کلسترول خونتان ۲۰۰-۲۳۹ میلی گرم/دسی لیتر است پس در محدوده حاشیه ای یا در مرز خطر واقع هستید ،

البته این بدین معنا نیست که هر کسی که کلسترول خونش در محدوده بین ۲۰۰ تا ۲۳۹ باشد پس لزوما خطر ابتلاء به حمله قلبی در وی زیاد است چرا که برخی افراد مانند برخی خانمها در دوره قبل ازیائسگی شان و یا برخی مردان جوان، ریسک فاکتور دیگری برای بیماریهای قلبی ندارند و ممکن است کلسترول بالای خون آنها از مقادیر بالایی از کلسترول مطلوب (HDL) و سطوح متناسبی از کلسترول نا مطلوب (LDL ) تشکیل شده باشد

.نکته مهم آن است که در مورد نتایج آزمایش کلسترول خون با پزشک معالجتان مشاوره کنید و از انها راهنمایی ها و توضیحات واضح و روشنی را بخواهید. برای بررسی تغییرات احتمالی کلسترول خونتان می بایست آن را هر ۲ سال یکبار ارزیابی نمایید ولی اگر دیگر ریسک فاکتورهای ابتلا به حملات قلبی و سکته ها را دارید باید در دفعات بیشتری وضعیت کلسترول خونتان را ارزیابی نمایید . ضمنا به احتمال زیاد پزشک معالج تان توصیه هایی را مبنی بر کاهش غذاهای حاوی چربی اشباع و کلسترول و شروع یک برنامه ورزشی منظم خواهد نمود تا اینکه سطوح کلسترول خونتان به سطوح زیر ۲۰۰ میلی گرم/ دسی لیتر برسد.

– اگر در گروه پر خطر قرار دارید:

اگر سطوح کلسترول خونتان معادل با مقادیر ۲۴۰ و یا بیشتر می باشد پس د ر گروه پر خطر قرار دارید و معمولا خطر حمله قلبی در شما نسبت به افرادی که کلسترول خونشان مساوی و یا کمتر از ۲۰۰ میلی گرم/دسی لیتر است ، دو برابر بیشتر می باشد.

اگر کلسترول خونتان معادل با ۲۴۰ و  یا بیشتر باشد پزشکتان توصیه خواهد کرد که آزمایش هایی با جزئیات بیشتر را برای تشخیص سطوح انواع مختلف چربی های خونتان انچام دهید. آزمایش ها معمولا شامل اندازه گیری لیپو پروتئین های با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) و تری گلیسرید می باشد . لیپو پروتئین با چگالی کم (LDL) کلسترول نامطلوب بدن به حساب می آید چرا که مسئول تحویل کلسترول به بدن است در حالی که کلسترول با چگالی بالا (HDL) کلسترول مطلوب به شمار می آید چرا که کلسترول را از جریان خون و بدن جمع آوری می کند و به کبد می برد./تیر ۱۳۸۹عصرایران

***

چربی خون /سطح چربی خون مناسب :

>۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر چربی خون طبیعی
۲۰۰-۲۳۹ میلی گرم در دسی لیتر خط مرزی بالا
> ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر چربی خون بالا.

این نمودار چربی خون میزان سطح چربی خون را نشان می دهد و شامل اندازه گیری سطح چربی کم و زیاد است.

نمودار سطح چربی خون
نمودار سطح چربی خون                   مطلوب                        مرزی (بالا)
چربی خون کل                                  ۲۰۰>                      ۲۰۰-۲۴۰
تری گلیسرید                                   ۱۵۰ >                      ۱۵۰-۵۰۰
چربی بد خون                                 ۱۳۰ >                       ۱۳۰-۱۶۰
چربی بد خون بالا                             ۵۰ <                         ۵۰-۳۵

هشتاد درصد چربی خون بدن شما از طریق کبد تولید می شود و بقیه از غذاها مانند گوشت، تخم مرغ و محصولات لبنی به دست می آید.
بزرگترین تاثیر در میزان چربی خون چربی ها مربوط به رژیم غذایی شما است، نه مقدار چربی که از غذاها دریافت می کنید. مهم نوع چربی است که مصرف می کنید./منبع:سلامت

***

سطوح کلسترول و تری گلیسیرید

کلسترول کامل

مطلوب : کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dl) یا کمتر از ۵.۲ میلی مول در لیتر ( mmol/L)

متوسط رو به بالا : ۲۰۰–۲۳۹ mg/dL یا ۵.۲–۶.۲ mmol/L

بالا : ۲۴۰ mg/dL  و بالاتر  یا ۶.۲ mmol/L  و بالاتر

کلسترول HDL

 مطلوب : ۶۰ mg/dL  و بالاتر یا ۱.۶ mmol/L  و بالاتر

قابل قبول : ۴۰–۶۰ mg/dL یا ۱.۰–۱.۶ mmol/L

پائین (غیر مطلوب) : کمتر از ۴۰ mg/dL یا کمتر از ۱.۰ mmol/L

کلسترول LDL

سطح بهینه : کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر ( کمتر از ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر برای افرادی که در خطر بالا برای حمله ی قلبی قرار دارند.) یا کمتر از ۲.۶ میلی مول در لیتر ( کمتر از ۱.۸ میلی مول در لیتر برای افرادی که در خطر بالا برای حمله ی قلبی قرار دارند.)

نزدیک سطح بهینه ۱۰۰–۱۲۹ mg/dL یا ۲.۶–۳.۳ mmol/L

حد متوسط رو به بالا : ۱۳۰–۱۵۹ mg/dL یا ۳.۴–۴.۱ mmol/L

بالا : ۱۶۰–۱۸۹ mg/dL و یا ۴.۱-۴.۹ mmol/L و بالاتر

بسیار بالا : ۱۹۰ mg/dL  و بالاتر و یا ۴.۹ mmol/L   و بالاتر

کلسترول VLDL

سطح بهینه : ۳۰ mg/dL  و کمتر یا ۰.۷۸ mmol/L  و کمتر

تری گلیسیرید

سطح طبیعی : کمتر از  ۱۵۰ mg/dL یا کمتر از   ۱.۷ mmol/L

حد متوسط بالا : ۱۵۰–۱۹۹ mg/dL یا ۱.۷–۲.۳ mmol/L

بالا : ۲۰۰-۴۹۹ mg/dL یا ۲.۳-۵.۶ mmol/L

بسیار بالا : ۵۰۰ mg/dL  و بالاتر یا ۵.۶ mmol/L  و بالاتر

اگر میزان HDL کلسترول ۶۰ میلی گرم بر دسی لیتر ( ۱.۵ میلی مول بر لیتر ) یا بالا تر باشد ، شانس بیماری قلبی کاهش می یابد.

اگر میزان HDL  کلسترول کمتر از ۴۰ میلی گرم بر دسی لیتر ( ۱ میلی مول بر لیتر ) باشد ، شانس بیماری قلبی افزایش می یابد، بویژه زمانی که میزان کلسترول تام نیز بالا باشد./منبع:نسخه

***

عدد مناسب کلسترول و تری گلیسیرید در آزمایش خون-درکشورهای پیشرفته علمی

سطح کلسترول برحسب میلی‌گرم در دسی لیتر محاسبه می‌شود درصورتی‌که در کانادا و کشورهای اروپایی این میزان برحسب میلی مول در لیتر mmol/L محاسبه می‌گردد. جدول ذیل نمونه‌ای کلی برای تفسیر اعداد و ارقامم است./منبع:دکترآرزوخسروی -متخصص قلب وعروق

کلسترول کل (آمریکا ) کلسترول کل (کانادا و اروپایی
پایین‌تر از ۲۰۰ mg/dL پایین‌تر از ۲/۵ mmol/L مطلوب
بین ۲۰۰-۲۳۹ mg/dL بین ۲/۵-۲/۶ mmol/L متوسط
بالاتر از ۲۴۰ mg/dL بالاتر از ۲/۶ mmol/L بالا

 

کلسترول LDL (آمریکا ) کلسترول LDL (کانادا و اروپایی)
پایین‌تر از ۷۰ mg/dL پایین‌تر از ۸/۱ mmol/L مناسب برای بیماران قلبی و دیابتی
پایین‌تر از ۱۰۰ mg/dL پایین‌تر از ۶/۲ mmol/L مناسب برای افراد در معرض خطر بیمارهای قلبی
بین ۱۰۰-۱۲۹ mg/dL بین ۳/۳-۶/۲ mmol/L در صورت عدم ابتلا به بیماری‌های قلبی نزدیک به متوسط و در صورت ابتلا به بیماری‌های قلبی بالا
بین ۱۳۰-۱۵۹ mg/dL بین ۱/۴-۴/۳ mmol/L در صورت عدم ابتلا به بیماری‌های قلبی متوسط و در صورت ابتلا به بیماری‌های قلبی بالا
بین ۱۶۰-۱۸۹ mg/dL بین ۹/۴-۱/۴ mmol/L در صورت عدم ابتلا به بیماری‌های قلبی بالا و در صورت ابتلا به بیماری‌های قلبی بسیار بالا
بالاتر از ۱۹۰ mg/dL بالاتر از ۹/۴ mmol/L بسیار بالا

 

کلسترول HDL (آمریکا ) کلسترول HDL (کانادا و اروپایی)
پایین‌تر از ۴۰ mg/dL(آقایان)پایین‌تر از ۵۰ mg/dL(خانم‌ها) پایین‌تر از ۱ mmol/L(آقایان)پایین‌تر از ۳/۱ mmol/L(خانم‌ها) ضعیف
بین ۵۰-۵۹ mg/dL بین ۳/۱-۵/۱ mmol/L بهتر
بالاتر از ۶۰ mg/dL بالاتر از ۵/۱ mmol/L بهترین

درباره نویسنده

1753مطلب نوشته است .

نوشتن دیدگاه

شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

تمام حقوق این سایت برای © 2018 pirastefar.ir. محفوظ است.
بهینه سازی وبسیما